GupShup Study
 
  
Daily Top Current Affairs For Job Preparation - 26 May 2016, Government Jobs Current Affaire
Pankaj Yadav

Daily Top Current Affairs For Job Preparation - 26 May 2016, Government Jobs Current Affaire

26-May-2016 | | Total View : 94 |

English Current Affairs;

1. India signed a $100 million (about Rs 677 crore) loan agreement with multilateral lending agency World Bank for Karnataka Urban Water Supply Modernisation Project.

2. The government announced the names of 13 more cities to be developed as smart cities, taking the total count to 33. Lucknow in Uttar Pradesh has topped this list and the other selected cities are Warangal in Telangana, Dharmashala in Himachal Pradesh.

3. Islamic Development Bank (IDB) of Saudi Arabia will set up its first branch in Gujarat, India. IDB will also give 30 medical vans to Gujarat. IDB’s main objective is to foster the economic development and social progress of member countries as well as the Muslim community in accordance with principles of Shariah. The bank has 56 Islamic countries as its members.

4. Tech Mahindra announced dropping of its plans to start a payment bank. TechM became the third license winner to pull out of their plans to set up a payments bank in the country.

5. BJP MLA Leader of Assam, Sarbananda Sonowal sworn in as the chief minister of Assam.

6. The Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Viklangjan Sashaktikaran Vibhag) will now be known as ‘Divyangjan Sashaktikaran Vibhag’ in Hindi as per a change in the Government of India (Allocation of Business) 1961 rules now approved by President Pranab Mukherjee.

7. Newly-elected AIADMK legislator from Thiruparankundram in Tamil Nadu, S.M. Seenivel died. He was 65.

8. Subhash Chandra has resigned from the post of Director and Non-Executive Chairman of Zee Media.

 

हिंदी करंट अफेयर्स प्रश्नोत्तर:

1.केन्द्रीय कृषि एवं किसान कल्याण मंत्री राधा मोहन सिंह द्वारा बकरियो के प्रबन्धन पर किस सुविधा का आरंभ किया गया?

उत्तर - ई सॉफ्टवेयर |
 
2.कौन-सा भारतीय गैर-लाभकारी संगठन जिसे "सांस्कृतिक इनोवेशन अवार्ड (भारत) 2016" के साथ सम्मानित किया गया?
उत्तर - रूट्स टू रूट्स |
 
3.किस लेखक ने पुस्तक “फिराख गोरखपुरी: द पोएट ऑफ़ पेन एंड एक्सटेसी’ को लिखा हैं?
उत्तर - अजय मान सिंह |
 
4.केंद्र सरकार द्वारा किस शहर को स्मार्टसिटी के साथ पूर्वी भारत का नॉलेज हब बनाया जायेगा?
उत्तर - रांची |
 
5.वर्ष 2016 में जी7 शिखर सम्मेलन जापान के किस शहर में आयोजित किया जायेगा?
उत्तर - इसे-शिमा |
 
6.जम्मू-कश्मीर की मुख्यमंत्री महबूबा मुफ्ती ने अलगाववाद की राह छोड़कर मुख्यधारा की राजनीति में शामिल हुए सज्जाद लोन को कौन-सा विभाग सौंपा ?
उत्तर - विज्ञान एवं तकनीकी विभाग मंत्री |
 
7.निशक्तजन सशक्तिकरण विभाग का नाम बदलकर अब क्या रख दिया गया ?
उत्तर - दिव्यांगजन सशक्तिकरण विभाग |
 
8.कम्युनिस्ट पार्टी ऑफ़ इंडिया (मार्क्सवादी) के वरिष्ठ नेता के. अनिरुधन का संबंध किस राज्य की राजनीति से रहा है?
उत्तर - केरल |
 
9.हाल ही में किस वैश्विक संस्था द्वारा वन्यजीव अपराध रिपोर्ट जारी की गयी?
उत्तर - संयुक्त राष्ट्र ड्रग्स और अपराध कार्यालय 
 
10.अफगान तालिबान द्वारा पूर्व नेता मुल्ला अख्तर मंसूर के मारे जाने के बाद नया नेता किसे नियुक्त किया गया ?
उत्तर - हैबतुल्ला अखुंदजादा |
 
11.भारतीय सैन्य अकादमी के 46 वें कमांडेंट के रूप में किसे मई 2016 में नियुक्ती किया गया?
उत्तर - लेफ्टिनेंट जनरल एसके सैनी |
 
12.किसको 23 मई 2016 को जनजाति कार्य मंत्रालय की हिंदी सलाहकार समिति के सदस्य नियुक्त किया गया?
उत्तर - योगेश भारद्वाज |
 
13.कौन-सा कार्यक्रम राष्ट्रपति भवन में 23 मई 2016 को आयोजित किया गया जिसमे राष्ट्रपति ने पुरस्कार विजेता शिक्षकों से मुलाकात की?
उत्तर - इन-रेजिडेंस कार्यक्रम |
 
14.अर्जेंटीना के किस फुटबॉल खिलाड़ी को सिर पर चोट लगने से 22 मई 2016 को निधन हो गया?
उत्तर - मिकेल फावरे |
 
15.जेद्दाह के इस्लामिक डेवेलपमेंट बैंक (आईडीबी) भारत के किस राज्य में अपनी पहली शाखा खोलने जा रहा है?
उत्तर - गुजरात |
 
English Quiz:
 
1. WHO IS THE PRESIDENT OF MAYANMAR?
a. Hitin Kyaw
b. Hitin Sein
c. Thein Sein
d. Thein Sein
 
2.  WHAT IS THE CAPITAL OF THAILLAND?
a. Shanghai
b. Yangoon
c. Bangkok
d. Burma
 
3. THE PRESENT CM OF ASSAM ‘SARBANANDA SONOWAL’ IS SUCCEEDED BY WHICH
OG THE FOLLOWING PERSON?
a. PB Acharya
b. Tarun Kumar Gogoi
c. Ajay Acharya
d. Manoj Shikre
 
4. RECENTLY, IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE OF INDIA , NGT BANS OVER 10-YEAR-OLD LIGHT & HEAVY VEHICLES?
a. Tamil Nadu
b. Karnataka
c. Maharashtra
d. Kerela
 
5. HOW MANY CITIES HAVE BEEN SELECTED IN THE FIRST PHASE OF GOVERNMENT’S SMART CITIES LIST?
a. 10
b. 12
c. 15
d. 13
 
6.  “E-MUNICIPAL COUNCIL” OFFICE HAS BEEN SETUP IN WHICH OF THE FOLLOWING CITY OF INDIA?
a. Shimla, Himachal Pradesh
b. Bundi, Rajasthan
c. New Delhi
d. Mumbai, Maharashtra
 
7. RECENTLY, WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CMD OF NATIONAL POWER CORPORATION OF INDIA?
a. M.K Sharma
b. P.K Sharma
c. B.K Sharma
d. S.K Sharma
 
8. WHAT DOES IMA STAND FOR____________?
a. Indian Military Academy
b. Indian Management Academy
c. Indian Municipal Academy
d. None of these
 
9. RECENTLY, WHO HAS APPOINTED AS NEW COMMANDANT OF IMA?
a. General SS Saini
b. Lt. Gernail Singh
c. General MK Saini
d. General SK saini
 
10. ‘ ARJUNA AWARDS ‘ IS RELATED TO WHICH OF THE FOLLOWING FIELD?
a. Art & Culture
b. Sports
c. Literature
d. Journalism
 
ANSWERS:
1. A    
2. C    
3. B    
4. D    
5. D    
6. B    
7. D    
8. A    
9. D    
10. B 

Share With Friends :  

No any Comment yet!